maanantai 26. tammikuuta 2015

Limetorttu marengilla, nam!






Mies on sen verran 'vanhanaikainen', että toisinaan tarttuessaan kauhaan ja kattilaan haluaa hän katsoa reseptit kirjasta. Ei tabletilta, ei pöytäkoneelta, ei kysy minultakaan (hah) vaan nappaa keittokirjojen joukosta sopivimman ja etsii sieltä haluamansa. Toisaalta, sen takiahan ne kirjat ovat ostettu tai saatu (joitain oikein pyytämällä pyydetty....), että niitä käytetään! Äitini osti joululahjaksi hänelle (tai sitten soitti joulupukille) keittokirjan. Halusi hankkia sellaisen jossa on niin pääruokaohjeita kuin kivoja, suht helppoja jälkkäriohjeitakin. Niinpä mieheni paketista löytyi Hellapoliisin keittokirja. 

Tämän limepiiraan ohje on sieltä. Ja vaikka olenkin kynteni iskenyt kivanoloiseen kirjaan en aio varastaa kirjaa itselleni, vaan oikeasti toivon mieheni saavan sieltä kivoja inspiksiä. SITTEN kun on oikeasti aikaa taas olla keittiössä tai sitten auttaa minua. :) 

Kirja on täynnä mielenkiintoisia reseptejä....mitäköhän testaan seuraavaksi....(ihan vaan salaa mieheltäni....)






Lime-marenkitorttu

Pohja:
2 1/2 dl vehnäjauhoja (jos haluat valmistaa gluteenittoman piiraan, korvaa nämä gluteenittomalla jauhoseoksella)


1 rkl sokeria
100 g margariinia
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä

Sitruunakiisseli:
1 1/2 dl vettä

1 1/2 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja (jos haluat valmistaa gluteenittoman
piiraan, korvaa nämä gluteenittomalla jauhoseoksella)
3 keltuaista
1 limen kuori raastettuna ja kahden limen puristettu mehu

Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen. Lisää nopeasti kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, kypsennä pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.

Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet kattilaan ja keitä, kunnes sakenee. Sekoita koko ajan. Kaada jäähtynyt kiisseli piirakkapohjan päälle. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Pursota marenkivaahto kiisselin päälle, tai levitä lusikan avulla. Paista 175-200 asteessa, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Varo polttamasta.


2 kommenttia:

  1. Ai että mitä herkkua! Söin viime kesänä vastaavaa naapurissa ja oli ihan törkeen hyvää. :P

    VastaaPoista