maanantai 29. elokuuta 2016

Lapset koulussa

Tiedän, että nyt tulee toistoa, mutta koittakaa kestää mukana. Ajattelin tiivistää hieman koulu(päivä)asiaa yhteen postaukseen, jos jotakuta moinen tietopläjäys kiinnostelee. Ottaen huomioon myös sen seikan, että koulu-/kaupunki-/piirikunta-/osavaltiokohtaisia eroja löytyy sata varmasti. :)



Lasten koulupäivä alkaa aina klo 8.00. Kun kurvaamme jalkapatikalla koulun pihalle ehkä kymmentä vailla, koulun piha ja tienoo kuhisee jo koululaisia vanhempineen. Vanhemmat saattavat lapsia kouluun pitkälle vielä 4. luokkaan asti, tai ainakin näin olen havainnoinut koulun pihalla. (Grundschulea eli ns. peruskoulua käydään 1-4 - luokkiin asti. Eli karkeasti 6-vuotiaasta alkaen.) Mutta, jos se lapsista ja vanhemmista tuntuu parhaimmalta ratkaisulta niin siitä vaan saattamaan vaikka ammattikouluikäisiä. Yhteinen aamuhetki on hieno kokemus sitten vanhempana. Koska itse en käy päivätöissä minulla on aamuisin aikaa tallustella lasten kanssa tuo pieni matka joka meiltä on koululle. Joskus saatan luokkiin asti, jos lapset sitä itse pyytävät. En hentoisi sanoa 7-vuotiaalle, ettei nyt vaan käy. Joku päivä vielä vanhempien seura on maailman nolointa ever. ;)

Osa lapsista tulee linja-autolla suoraan koulun eteen, osa itsenäisesti fillarilla, mutta suurin osa vanhempien saattamana edes koulun pihalle asti. Koska pysäköimistilaa on varsin rajoitetusti on aamuisin koulun edusta aivan tukossa. Joskus vanhemmat jättävät autojaan tietämättömyyttään liian lähelle bussipysäkkiä ja näin ollen tiet tukkeutuvat, kun linja-auto ei pääse omalle paikalleen. Joskus ilmoilla kaikuvat kymmenet tuuttailut, kun ihmiset hermostuvat aamutuimaan siinä sekamelskassa. Lähellä piti -tilanteita on ollut paljon ja ei nyt sentään tukkanuottisilla ihmiset ole olleet, mutta ei ole kaukaa käyttänyt.

Koulun taas alkaessa lomien jälkeen, koulun pihalla päivysti muutamien päivien ajan poliisit. He valvoivat pysäköimistä ja kävivät tsekkaamassa ajokortteja sekä antamassa neuvoja aamuisin lapsiaan kouluun autolla tuovia. Ehkä paras puoli koulun läheisyydessä asumisessa on juuri se, että vältän sen parkkeeraamis-sirkuksen aamuisin. Ihan tarpeeksi on sirkusta eteisessä, kun etsitään kadonnutta lenkkaria. (Joka aina löytyy sieltä mistä ei pitäisi - trampoliinin luota ulkoa!! Parhaimmassa tapauksessa likomärkänä...)

Koululaisten tien ylitystä on myös auttamassa aamuisin henkilö heijastinliivi yllään ja stop-merkki kädessään. Joten siinä mielessä on yksinkin kulkevien lasten tie turvattu, ainakin tässä koulun läheisyydessä olevassa risteyksessä.

Lapsilla on kerran viikossa aamiaisbuffet, Frühstück Buffet. Halutessaan saa tuoda jotain terveellistä koulukaverien kesken jaettavaksi. Muutenkin sen n. klo 10 maissa syötävän aamiaisen on oltava terveelllinen, Kindermunia ja sipsejä ei hyvällä katsota. Yleensä laitan pienen leivän ja jotain vihannesta/hedelmää. Esim. kurkku-. omppu- ja porkkanaviipaleet, puolikas bansku, hedelmäsoseet (niitä mitä vauvatkin syö ;)), puolikas sämpylä jne. Lasten koulureput ovat täällä sen verran high-tech, että repun sivutasku on ns. pieni kylmälaukku foliovuorineen...kaikkea löytyy siis. ;) Täällä TV-mainoksissakin paljon nähtyjä maitovalmistepatukoita näkyy todella paljon lapsilla, rouskuttelevat niitä koulun pihalla, mutta me emme ole vielä moisia maistaneet.

Ganztagschuleksi sanotaan koulupäivää, kun lapsi syö lounaan, tekee läksyt koulussa ja osallistuu iltapäiväkerhoharrastuksiin. Ainakin 1- ja 2-luokkalaisten koulupäivät päättyvät jo klo 11.45 tai 12.45. Varsinaisen koulupäivän jälkeen alkaa Betreuung, eli iltapäiväkerho. Sitten sieltä menevätkin lounaalle ja lounaan jälkeen on Hausaufgabebetreuung eli vapaa suomennos läksyjentekohoito :D. Eli siellä iltis-ohjaaja (tai jopa opettaja) valvoo lasten läksyjen tekoa. Aina sekään ei ole kovin onnistunutta meininkiä ja kotiin tullaan läksyt tekemättä. Mutta useimmiten ne kotiläksyt on luettu ja tehty.

Koulun iltapäiväkerhon harrastukset alkavat siinä kahden tai puoli kolmen maissa, läksyjen teon jälkeen. Voit valita kuoroa, jalkapalloa, shakkikerhoa, askartelua, tanssia yms. Vaihtoehtoja on paljon ja, jos ryhmät eivät täyty saat valita toisen tilalle. Perjantaisin harrastuksia eli AG (= Arbeitsgemeinschaft) ei ole, koska kaikkien koulupäivä päättyy siinä klo 13 maissa. Eikä perjantaisin tarjota lounastakaan. Viikonlopun alkaessa koulun piha vasta kuhiseekin porukkaa, kun niin iso lössi on lähdössä kotiin samaan aikaan.

Maanantaista torstaihin lounas tarjoillaan koulun ruokalassa eli Mensassa, siinä puoli kahden maissa. Lounas maksaa muistaakseni 2,50 euroa/lapsi/kerta ja summa maksetaan aina kouluvuoden alussa, kun olet ilmoittanut lapsesi ruokailuun. Myös omat eväät saa syödä samaisessa paikassa joten osa lapsista kuljettaa niin aamiaisen kuin oman lounaan koululle. Kun taas osa lapsista ei osallistu kokopäivätoimintaan ja lähtevät kotiin jo koulun päättymisen jälkeen (klo 11.45/12.45). Jotkut vanhemmat kuljettavat lapset vielä takaisin kouluun iltapäivällä, iltiskerhon harrastuksiin.

Allergioita ei tunnu olevan. Sen huomaa siitä, että synttäripäivinä päivänsankari saa/voi tuoda herkkuja kouluun. Joko kotitekoisia leipomuksia tai makeisia. Kun ilmoitin opettajille tuovani kummankin luokkaan synttäreiden kunniaksi muffineja en saanut ohjeistuksia maidottomaan/munattomaan/jne. leipomiseen. Sain leipoa mitä vain. Kuitenkin kummankin luokalla n. 20 oppilasta. (Päiväkodissa oli sama, sielläkin olivat erillisissä ryhmissä eikä erityisohjeita herkkujen tuomiseen ollut.)

(Ja kerrotaan vielä, että perjantaisin iltisohjaaja jakaa keksit, purkat tai pienet namit ryhmäläisille. Joten perjantaisin koulusta hakiessani muksuilla on hymy huulilla ja jotain maiskuttelevat suussaan. :D)

Meidän lapsilla AG't ovat aina tiistaisin, keskiviikkoisin sekä torstaisin. Koska haluan itsekkäistä syistä (niin paljon helpompaa) hakea lapset samaan aikaan koulusta, heillä on myös samat iltapäiväkerhotoiminnat. He saavat syödä koulussa, leikkiä pidempään luokkakaverien kanssa ja saavat vielä harrastaakin. Näin ollen iltapäivällä kotiin hakiessani ei välttämättä tarvitse enää roudata minnekään. Paitsi torstaisin on liikuntakerho ja se on siis koulun ulkopuolinen juttu. Tämä on meidän perheelle parhain vaihtoehto vaikka tällä hetkellä kotona olenkin. Olen käynyt ilmoittautumassa saksan kurssille (taas...), mutta sen alkamisajankohta on vielä täysin auki....



Huh, huh mikä tekstilitania, mutta ehkä joku aiheesta
kiinnostunut jaksaa lueskella. Ajatuksen juoksua ja 
hieman faktaa koulupäivästä joka kuitenkin 
varmasti rakentuu eri lailla kuin esim. Suomessa. 
Jos löytyy toiveita, kiinnostuksen kohteita, joista 
toivoisitte minun kirjoittavan (Saksa-näkökulmasta) 
niin voisin tällä + 5 vuoden kokemuksella 
jotain kirjoittaakin.


:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti